## School on Pathogen Dynamics, Climate and Global Change

## Program:

FIRST WEEK: January 12 to 16					
Monday, January 12					
9:00	9:45	Registration			
40.00	44.20	Lecture 1: Introduction to course and transmission models for			
10:00	11:30	microparasites (M. Pascual)			
		15 min COFFEE BREAK			
11:45	1:00	LAB 1: Estimation of the basic reproductive number (A. King)			
		LUNCH BREAK			
2:30	3:30	Lecture 2: Macroparasite models and dynamics (A. Dobson)			
		15 min COFFEE BREAK			
3:45	5:15	LAB 2: Pareter estimation for deterministic models (A. King)			
5:30	6:30	Lecture 3: The mathematics of stochastic processes I (M. Marsili)			
		Tuesday, January 13			
9:30	10:30	Lecture 4: Case study: Complex stochastic dynamics in an infectious			
9.50	10.50	disease system, pertussis (A. King)			
10:30	11:30	Lecture 5: The mathematics of stochastic processes II (M. Marsili)			
		30 min COFFEE BREAK			
12:00	1:00	Lecture 6: Seasonality and the population dynamics of infectious			
12.00		diseases (G. DeLeo)			
		LUNCH BREAK			
2:30	4:00	LAB 3: Stochastic simulation (A. King)			
		15 min COFFEE BREAK			
4:15	5:15	Lecture 7: Cholera dynamics and climate variability (M. Pascual)			
5:15	6:30	Discussion: introduction to group projects (G. Canziani)			
		Wednesday, January 14			
9:30	10:30	Lecture 8: Structured population models: malaria along an endemicity			
9.50	10.50	gradient (G. Gomez)			
10:30	11:30	Lecture 9: The mathematics of stochastic processes II (M. Marsili)			
30 min COFFEE BREAK					
12:00	1:00	LAB 4: Stochastic simulation (A. King)			
	LUNCH BREAK				
2:30	4:00	Lecture 10: Malaria dynamics and climate change (M. Pascual)			
15 min COFFEE BREAK					
4:15	5:15	Lecture 11: Infectious diseases and wildlife: Arctic environments and			
4.15	3.15	climate change (A. Dobson)			
5:15	6:30	Setting the stage for groups' projects (G. Canziani)			

Thursday, January 15					
9:30	11:30	Lecture 12/LAB5: Analysis and re-analysis as a proxy for observations			
9.30	11.50	of climate variables (A. Tompkins)			
	30 min COFFEE BREAK				
12:00	1:00	Lecture 13: The theory of particle filters (A. King)			
LUNCH BREAK					
2:30	4:30	LAB 5: Particle filters in practice (A. King)			
15 min COFFEE BREAK					
4:45	5:45	<b>Lecture 14:</b> The population dynamics of Schistomatosis (G. DeLeo)			
5:45	6:45	GROUP DISCUSSION: self-organization			
Friday, January 16					
9:30	10:30	<b>Lecture 15:</b> Numerical weather prediction and climate models (A. Tompkins)			
	30 min COFFEE BREAK				
10:30	11:30	Lecture 16: Parasites, climate and fuzzy inference systems (G. Canziani)			
		LUNCH BREAK			
2:30	5:30	GROUP DISCUSSIONS/WORK			
	WEEKEND - FREE				
		SECOND WEEK: January 19 to 23			
Monday, January 19					
9:30	10:30	Lecture 17: Malaria and climate variability (M. Pascual)			
10:30	11:30	Lecture 18: Biodiversity and infectious diseases (G. DeLeo)			
15 min COFFEE BREAK					
11:45	12:30	LAB 6: Netcdf and R (A. Tompkins)			
LUNCH BREAK					
1:30	3:30	Work on group projects			
15 min COFFEE BREAK					
3:45	5:00	LAB 7: Inference for emerging infections: Ebola as a case study (A. King)			

Tuesday, January 20					
9:30	10:30	Lecture 19: Spatial spread of infectious diseases: population-based approaches I (G. Canziani)			
10:30	11:30	Participants' presentations:			
		1 - Restructuring of the epidemiological surveillance system for Avian Influenza and Newcastle disease in Brazil (Mariana Ramos Queiroz)			
		2 - Quantitative descriptions of Wolbachia impact in disease-vectors: computing the bits and finding the pieces (Caetano Souto Maior Mendes)			
		30 min COFFEE BREAK			
12:00		Participants' presentations:			
	1:00	1- Pseudospectral Methods for Numerical Solution of Optimal Control Problems: This may be useful for biomathematics? (Andres David Baez)			
		2 - Quasi-cycles in an epidemic model (May Anne Mata)			
		LUNCH BREAK			
2:30	5:15	Work on group projects			
	15 min COFFEE BREAK				
5:30	6:30	Lecture 20: Land-use change, ecosystem services and disease emergence (A. Dobson)			
5:30	6:30	Lecture 20: Land-use change, ecosystem services and disease emergence			
5:30 9:30	6:30	Lecture 20: Land-use change, ecosystem services and disease emergence (A. Dobson)			
		Lecture 20: Land-use change, ecosystem services and disease emergence (A. Dobson)  Wednesday, January 21  Lecture 21/LAB 8: VECTRI model of climate-driven malaria dynamics			
		Lecture 20: Land-use change, ecosystem services and disease emergence (A. Dobson)  Wednesday, January 21  Lecture 21/LAB 8: VECTRI model of climate-driven malaria dynamics (including lab demonstration) (A. Tompkins)			
9:30	11:30	Lecture 20: Land-use change, ecosystem services and disease emergence (A. Dobson)  Wednesday, January 21  Lecture 21/LAB 8: VECTRI model of climate-driven malaria dynamics (including lab demonstration) (A. Tompkins)  30 min COFFEE BREAK  Participants' presentations:  1 - The role of weather on the relation between influenza and influenza-like illness (Sander van Noort)  2 - The Scientific Impact of Nations: Journal Placement and Citation Performance (Matthew Michalska-Smith)			
9:30	11:30	Lecture 20: Land-use change, ecosystem services and disease emergence (A. Dobson)  Wednesday, January 21  Lecture 21/LAB 8: VECTRI model of climate-driven malaria dynamics (including lab demonstration) (A. Tompkins)  30 min COFFEE BREAK  Participants' presentations:  1 - The role of weather on the relation between influenza and influenza-like illness (Sander van Noort)  2 - The Scientific Impact of Nations: Journal Placement and Citation Performance (Matthew Michalska-Smith)  LUNCH BREAK			
9:30	11:30	Lecture 20: Land-use change, ecosystem services and disease emergence (A. Dobson)  Wednesday, January 21  Lecture 21/LAB 8: VECTRI model of climate-driven malaria dynamics (including lab demonstration) (A. Tompkins)  30 min COFFEE BREAK  Participants' presentations:  1 - The role of weather on the relation between influenza and influenza-like illness (Sander van Noort)  2 - The Scientific Impact of Nations: Journal Placement and Citation Performance (Matthew Michalska-Smith)  LUNCH BREAK  Work on group projects			
9:30	11:30	Lecture 20: Land-use change, ecosystem services and disease emergence (A. Dobson)  Wednesday, January 21  Lecture 21/LAB 8: VECTRI model of climate-driven malaria dynamics (including lab demonstration) (A. Tompkins)  30 min COFFEE BREAK  Participants' presentations:  1 - The role of weather on the relation between influenza and influenza-like illness (Sander van Noort)  2 - The Scientific Impact of Nations: Journal Placement and Citation Performance (Matthew Michalska-Smith)  LUNCH BREAK			

Thursday, January 22				
9:30	10:30	Lecture 23: Spatial spread of infectious diseases: population-based		
		approaches II (G. Canziani)		
		Participants' presentations:		
10:30	11:00	1 – What can interaction Webs tell us about special roles?		
		(Elizabeth Sander)		
30 min COFFEE BREAK				
11:30	12:30	Work on group projects		
LUNCH BREAK				
1:30	4:30	Work on group projects		
15 min COFFEE BREAK				
4:45	6:30	Work on group projects		
Friday, January 23				
9:30	11:30	Group Presentations		
30 min COFFEE BREAK				
12:00	1:00	Group Presentations		
LUNCH BREAK				
2:30	3:30	Group Presentations / Closing 'ceremony' ⊗		